Soulfire Kitchen
  • Home
  • About
  • BLOG
  • Food
    • Recipes
  • Reviews
  • contact
  • links

reviews

Review + recept: seaflavours [dutch only]

6/24/2019

0 Reacties

 
Foto
Zeewier. Waarschijnlijk niet het eerste wat je uit de schappen trekt bij je wekelijkse boodschappen, maar waarschijnlijk ook niet de eerste keer dat het op je bord ligt. Het eten van zeewier doen we stiekem al heel lang, menig sushi-liefhebber zal dat kunnen beamen. Maar inmiddels winnen andere varianten ook steeds meer terrein. En dat is niet zonder reden. Zeewier bestaat in vele soorten en maten, met verschillende smaken en mogelijke toepassingen. Het telen ervan is makkelijk en weinig belastend voor het milieu. Daarbij is het ook nog eens erg gezond. Zeewier is een goeie bron van vitamines, mineralen, vezels en plantaardige eiwitten.
​

voor iedereen

We weten allemaal dat een gevarieerd eetpatroon belangrijk is om aan genoeg van alle verschillende voegingsstoffen te komen, maar inmiddels weten we ook dat gevarieerd eten niet voor iedereen even gemakkelijk gaat, en dat groenten en fruit daarbij ook nog eens minder vitamines en mineralen bevatten dan honderd jaar geleden. Als je dan ook nog allergieën hebt of een speciaal dieet volgt, kan het nog een stukje ingewikkelder worden. Voordat je naar de supplementen grijpt, zijn er verschillende aanpassingen die je kunt maken in jouw eetpatroon om toch meer (van bepaalde) nutriënten binnen te krijgen. Om maar een voorbeeld te noemen….
​

Foto

jodium

Jodium is een stof die belangrijk is voor de vorming van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn weer belangrijk voor de stofwisseling, de werking van het zenuwstelsel en voor de groei. Een tekort aan jodium kan leiden tot een traag werkende schildklier (met alle gevolgen van dien), groeiachterstanden en leerproblemen.
Nu is het zo dat in veel landen, waaronder Nederland, de bodem erg weinig jodium bevat waardoor er ook weinig van deze stof van nature in onze voeding zit. Daarom zijn bakkers in Nederland ook lange tijd verplicht geweest om jodium aan hun zout toe te voegen.


De wetgeving is inmiddels veranderd, maar nog steeds zijn graanproducten voor het overgrote deel van de bevolking de voornaamste bron van jodium (naast JOZO dan, gejodeerd keukenzout). Een volwassene heeft dagelijks 150 tot 200 microgram jodium nodig (met 600 microgram als veilige bovengrens). Kinderen iets minder, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven iets meer. Ongeveer de helft van de jodiuminname van de gemiddelde Nederlander komt uit brood.

Je voelt de bui al hangen; hoe moet dat dan als je zoals menig Paleo-foodie geen graanproducten eet, en liever geen geraffineerd zou gebruikt? Kun je dan aan genoeg jodium komen? Absoluut, maar dat vergt wel wat oplettendheid en wellicht een paar aanpassingen.
Jodium bevindt zich vooral in plantaardig voedsel dat vlak langs de kust groeit, vis en…zeewier! Nu ben ik zelf nooit een groot visliefhebber geweest, totdat mijn lichaam er echt naar ging vragen. Cravings galore! Zo zie je maar weer dat het lichaam toch heel goed weet wat het nodig heeft, en als je bereid bent om te luisteren dan kom je er gauw genoeg achter.


Tegenwoordig eet ik weliswaar vaak vis, maar het is altijd fijn als er meer mogelijkheden zijn om aan bepaalde voedingsstoffen te komen. Daarom was ik ook zo benieuwd naar de producten van Seaflavours. Na alle lovende verhalen over zeewierproducten, it’s time to see what all the fuss is about, right?
​

Foto
Foto
Foto

de producten


​Van Seaflavours kreeg ik een prachtig pakketje met een aantal zeewierproducten om uit te proberen. Alle producten zijn biologisch en zonder toevoegingen. Omdat eigenlijk alle producten voor mij onbekend waren, heb ik er rustig de tijd voor genomen om alles uit te proberen en om wat leuke receptjes in elkaar te knutselen. De producten die ik heb uitgeprobeerd zijn:

Nordisk Buletang Flager – Knotswier vlokken
In dit schattige, glazen potje zit 15 gram gedroogde knotswiervlokken. De vlokken zijn te gebruiken als gezonde zoutvervanger, in Scandinavische landen wordt het gebruikt bij het ontbijt, op eieren of in yoghurt. Ik heb de vlokken gebruikt als zoutvervanger in het recept onderdaan deze review. Het heeft een hele kenmerkende smaak, zilt en iets kruidige. Je proeft de zee, om het maar zo te zeggen. Als je daarvan houdt, dan is het zeker een aanrader. Als je het niet gewend bent, dan zou ik in de eerste instantie niet teveel gebruiken, anders wordt de smaak al gauw overheersend.


Kulau Bio Zeesla
Gedroogde, biologische zeesla in een hersluitbare verpakking. In het zakje zit 25g, dat lijkt niet veel maar als je bedenkt dat de zeesla 6x in gewicht toeneemt in natte toestand, dan kun je hier eigenlijk best een tijdje mee toe. De zeesla vind ik van alle producten die ik geprobeerd heb, het meest neutraal van smaak. De zilte smaak komt natuurlijk wel naar voren, maar in een salade met verschillende sla- en koolsoorten geeft dit juist een lekkere, aparte twist.


Kulau Bio Zeespaghetti
Ook de zeespaghetti zit in gedroogde toestand in een hersluitbare verpakking van 25g. Ik heb me laten vertellen dat dit een goede vervanger is voor tagliatelle, al kon ik me dat niet zo goed voorstellen toen ik die donkere, platte stukjes uit het zakje haalde. Ook de zeespaghetti belooft in natte toestand flink in gewicht toe te nemen, en ik was erg nieuwsgierig naar hoe het er dan uit zou zien. En hoe het zou smaken natuurlijk. Dus ik heb de proef op de som genomen, en wat blijkt, het worden inderdaad stevige, lichtgroene tagliatelle-achtige slierten! En ze smaken nog goed ook! Door de milde, zilte smaak is het heel goed geschikt voor gerechten met vis of schelpdieren. Voor het mooie zou ik iets langere slierten willen hebben, maar de smaak is goed. En het eet ook een stuk makkelijker, voor de kliederaars onder ons….haha.


Kulau Bio Dulsevlokken
De dulsevlokken, daar was ik heel erg benieuwd naar. Een tijd geleden hoorde ik vanuit betrouwbare bron dat er een zeewiersoort bestaat die smaakt naar bacon. Iedereen die mij een beetje kent, weet hoveel ik daarvan houd. Dat er dan iets plantaardigs in de zee groeit dat net zo smaakt, dat moet ik zien!…eh, proeven. Volgens de verpakking kun je de dulsevlokken het beste even weken in water, voordat je het opeet. De eerste keer dat ik mijn recept probeerde, heb ik dit dan ook gedaan. Het was lekker, maar ik kon de baconsmaak er niet echt in herkennen. Totdat ik van een mede-foodie de geniale tip kreeg om het gewoon op te bakken in roomboter (of in mijn geval, ghee).


Dus ben ik opnieuw de keuken in gedoken, en jawel,
deze keer was de smaak onmiskenbaar! Toch wilde ik het nóg een keertje proberen, jeweetwel, voor de zekerheid.
Dus in navolging van het courgette-pasta recept dat ik oorspronkelijk had gemaakt, heb ik de zee-bacon ook op een paleo-proof hamburger gedaan. Er is geen twijfel meer mogelijk, ik ben verkocht. Sea-bacon me up!
​
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

ik wil ook!

Ben je ook benieuwd naar deze toffe producten, dan zijn ze heel gemakkelijk online te bestellen bij www.seaflavours.nl. En heb je nog wat inspiratie nodig voor recepten, dan heb ik er hieronder alvast eentje voor je in elkaar gedraaid. Enjoy!
​

Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    caro

           Dutch / Kiwi
    🌿Biologist, 🏋🏻‍♀️ Gym Instructor
    ✨ Life Coach at  Soulfire​
    😊​Recovered, Healthy & Happy

    🚫No Gluten & Dairy
    💜Intuitive eating & BOPO

    Archieven

    Juni 2019

    Categorieën

    Alles
    Reviews

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • About
  • BLOG
  • Food
    • Recipes
  • Reviews
  • contact
  • links